Symbiose

Geert D'hollander is de componist van het werk.
Jan Verheyen bespeelde de beiaard.
Imago Tijl maakte de choreografie.

Imago Tijl

Foto Imago Tijl

Toen Frans Sunaert en Robert Bollen in 1957 Imago Tijl stichtten, hadden zij er geen idee van hoe de dansante reis van de groep zou verlopen.

In 1959 kreeg Alicia Borghten de artistieke leiding en werkte een eigen stijl uit. Dans en mimiek, vreugde en verdriet, drama en lyriek flaneerden hand in hand over de boulevard van haar choreografieŽn. 25 jaar lang bestond de groep enkel uit jongens die de universele taal van de dans in binnen- en buitenland ten tonele brachten.

Toen de meisjes in 1982 de groep kwamen verrijken, opende dat nieuwe artistieke perspectieven. Samen bewandelen ze nog steeds de paden van de dans, turend naar elke veelsprong die hun pad kruist. Door het groeiende aantal leden ontstond in 1988 Imago Junior, dat elk jaar zijn prille cadansen vertoont in een eigen volwaardige voorstelling. Luc Morren en Lies Oversteyns namen met veel enthousiasme de fakkel van Alicia over. En nog steeds spelen een 170-tal jongens en meisjes het spel van de choreografie, nieuwsgierig glurend door de sluiers van een multiculturele ontdekkingstocht, soms met een knipoog dan weer met ernst.

Jan Verheyen

Foto Jan Verheyen

Jan Verheyen (į1976) studeerde in 2006 aan de Koninklijke beiaardschool "Jef Denyn" van Mechelen met grote onderscheiding af. Daarna studeerde hij nog verder aan het Nederlands carilloninstituut en de Bourdon hogeschool voor muziek in Dordrecht. Hij behaalde er het bachelordiploma voor beiaard.

Jan heeft al heel wat concerten gegeven in BelgiŽ, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Portugal. In 2006 werd hij eerste prijswinnaar van de internationale beiaardwedstrijd van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Sinds 2008 is hij stadsbeiaardier van de stad Hasselt.

Hij is bestuurslid van de Vlaamse BeiaardVereniging (VBV) en is redactiesecretaris van het driemaandelijkse magazine. In 2009 was hij een van de artistieke leiders van het beiaardfestival Eurocarillon. Hij coŲrdineerde ook de internationale werkgroep die in 2010 de 500ste verjaardag van de beiaard heeft voorbereid. Daarnaast weet hij de beiaardwereld te verrassen met nieuwe initiatieven, zoals de vernieuwing van het beiaardmuseum in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt Hasselt en de oprichting van Compagnie Aardbei, waarmee hij de kindervoorstelling Rocky het Klokkie en de combinatieconcerten Bell-canto (beiaard en sopraan) en Drum and bells (beiaard en drum) ontwikkelde. Hij is ook de dirigent van het enige Belgische handbellenkoor Bellness.

Onze projecten :